– A 3-18 évesek energia- és tápanyag-fogyasztásának hatása a testösszetételre

Eredményeink igazolták a gyermekek D-vitamin-fogyasztása és csontfejlettsége közötti kapcsolatot: a vizsgált tápanyag nagyobb mértékű fogyasztását a csontozat erőteljesebb fejlettsége kísérte mindkét nemben végig a vizsgált 3-18 éves korintervallumban. A fehérjefogyasztás mértéke és az izomzat fejlettsége között eredményeink hasonló kapcsolatra utaltak, nevezetesen a relatíve sok fehérjét fogyasztók izomzatának fejlettsége lényegesen jobb, mint a relatíve keveset fogyasztó kortársaiké. A relatíve sok és a relatíve kevés zsiradékot, ill. energiát fogyasztók relatív zsírtömegét összehasonlítva a várttól ellentétes eredmények születtek: az összességében átlagosan napi relatíve sok zsiradékot, ill. energiát bevivők zsírtartalma kisebb, mint a kevesebb zsiradékot, energiát fogyasztó kortársaiké. Ennek a látszólagos ellentmondásnak feltételezhetően az lehet a magyarázata, hogy a fizikálisan aktívabb gyermekek megnövekedett energiaszükségletüket fedezik a nagyobb mértékű energia-bevitelükből (Zsákai és mtsai 2010).